Pár szó a "kultúrfaktról"

Mi ez az egész???

A kultúrfakt – ahogy az oda járók egy idő után nevezték – néhány évvel ezelőtt egy midenre elszánt, kicsit máshogy gondolkodó és sokmindent befogadó tizenegyedikesek csoportjának nagy vállalkozása, próbajátéka volt.

A kultúrfakt röviden és tömören: tizenegy-tizenkettedikes ének-zene fakultáció fedőnév alatt rengeteg együttgondolkodás, közös filozofálás, filmélmények, olvasás, vita és játék több olyan kérdéskörben, amely nem kapcsolható szorosan egyetlen tantárgyhoz, egyetlen kultúrához - és mégis fontos és érdemes ezekről beszélni, hogy jobban megértsük önmagunkat, egymást, saját és mások kultúráját. Mindezt persze valahogy mindig a zenéhez kötve, vagy pont fordítva, zenét keresve a gondolatokhoz. Ezen zenék meghallgatása zárja az alkalmakat, lehetőséget teremtve egy kis megnyugvásra, relaxációra a heti hajtásban.

Hogy kialakul-e valami ezekből a szabad beszélgetésekből?  Ami létrejön, nem biztos, hogy felvételi pontokra, netalántán jövőbeni forintokra váltható, sőt, egyáltalán nem ilyen természetű eredmények születnek: a gondolkodásnak, a megfigyelésnek, a befogadásnak és a véleményalkotásnak ad teret a kultúrfakt heti másfél óra erejéig, amit aztán mindenki folytathat – akár rögtön, akár néhány óra vagy nap múlva, de talán évek elteltével is, hisz ez a fajta „tudás” soha nem évül el…

A két év témáinak középpontjában az EMBER áll:

ÉN - MIKROKOZMOSZ

megismerés és korlátok - önmagam megismerése - magam irányítása - önazonosság - felettes én - akarat

ÉN és a MÁSIK ember

a másik megismerése - szerelem, szeretet - férfi és nő - ember és ember

ÉN és a TÖBBI ember

nemzet - ki a magyar, mi a magyar - törvény és szabadság - háború és hatalom - ideológiák

MAKROKOZMOSZ

káosz - kezdetek - véletlen - teremtés - szépség - a város

ÉS AMI A MAKROKOZMOSZON TÚL VAN

létezés -istenérvek  és ellenérvek - a halál és ami utána van

Milyen terhelést jelent?

Kultúrfakt hetente egyszer van, délután, úgy másfél óra egyben. Néha kicsit hosszabb, ha úgy adódik. Máskor meg közös koncert- vagy kiállításlátogatásként funkcionál.

Mi várható el egy kultúrfaktostól?

Az, hogy ott legyen az alkalmakon, amikor csak tud. Ne csak fizikailag, hanem szellemileg is. Nem kell végigbeszélnie az alkalmakat, de jó, ha van saját véleménye. A csoportátlag évekre visszamenőleg 5,0… Nem ez a lényeg.

Ki jöhet?

Bárki, akinek EZ kell (és nem csak egy kötelező második fakt ;)! Nem kell zenésznek lenni. Szeretni kell a zenét és szeretni kell gondolkodni. Mindössze ennyi a feltétel.


Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.