Felszerelés

A füzet bármikor beszedhető áttekintésre, akár osztályzásra.

Egyrészt legyen ott, és jegyzetelj, ez minimum. Másrészt érdekel, hogy mennyi és főként miként csapódik le számodra az órai előadásokból. Itt döntő számomra a leírt anyag teljessége és a jegyzetelés technikája, áttekinthetősége. Ha hiányzol, pótolj, egészítsd ki a jegyzetet, különben használhatatlanná válik a dolgozatokra való készüléskor!

Számonkérés

A számonkérések anyaga csakis olyan, amit mindenki meg tud tanulni zenei tehetségétől és előképzettségétől függetlenül.

Ez nem zenei gimnázium vagy zenei szakiskola, csak az kérhető számon, amit mindenki meg tud tanulni. De ez fordítva is igaz. Mivel mindenki meg tudja tanulni, el is várható mindenkitől, hogy a minimumot itt is teljesítse, mivel ez egy gimnázium, nem szakiskola.

Egy órán az új anyag minimális: legalább egyszer olvasd át az anyagot a szünetben, hogy képbe legyél, miről volt szó… Ráadásul ez a szabály a Házirendben is.

Kisdolgozat: mindig tájékoztatást kapsz róla, ez rövid időtartamú, kisebb anyagrészből, egy jegyre, nem javítható, nem feltétlen készül  hozzá összefoglaló. Hiányát nem kell külön pótolni, csak ha kettőnél több kimarad egy évben.

A kisdogák célja, hogy a TZ-re való készülést megkönnyítse, mert egyszerre csak kisebb anyagrészt kell átismételni. A készüléskor gondolj arra, hogy rövid idő áll majd a munkára, ezért a kérdések sem irányulhatnak a legmélyebb összefüggések ismeretének ellenőrzésére. Mivel nem javítható, ajánlatos komolyan venni.

Témazáró: komoly, egy évben maximum három-négyszer, minimum egy héttel előre bejelenve. Nagy, összefüggő anyagrészből, melyhez mindenképp kapsz összefoglalót; egész órás, két jegyet ér, félévente egy javítható, úgy, hogy az első jegy is bentmarad. Hiányát mindenképp pótolni kell, a hiányzást követő iskolába jövetel utáni egy, max. két hétben (neked kell jelentkezni, hogy írnod kell). Mindegyik kijavítatlan elégtelen TZ fél jegyet ront az átlagon.  

A TZ komoly, összegző, felkészülést igényel, viszont nincs minden héten, és minden segítséget megkapsz hozzá. Egyrészt órán minden elhangzik, vagy papíron kiosztásra kerül, másrészt a legtöbbször van egy összefoglaló óra, harmadrészt az interneten, a tantárgyi oldalnál sok segítség található. A szigor célja az, hogy egy olyan, nagyobb anyagrészt is fel tudj dolgozni, meg tudj tanulni, amihez esetleg nincs is annyira kedved (Ez nem csak énekből fordulhat elő az életben…).

A tanulási módszerekhez és a készüléshez találsz még ötleteket a tantárgyi oldalon az összefoglalóknál.

Akit puskázáson érek, annak rögtön elveszem a dogáját, elégtelen. 

„A becsület mindennél többet ér.” Még egy ének dogánál is ☺. Lényeg tényleg a fair play.

A tantárgyi oldal helye az interneten: www.zene.trefortutca.hu

Számokérésekkor, hiányzás esetén érdemes böngészni. Nem feltétlen kerül fel ide minden hiánytalanul, de cél, hogy minél több segítséget nyújtson a  pótlásban, készülésben.

Jegyek, értékelés

A dolgozatok pontszám alapján kerülnek értékelésre, a kisdogáknál szigorúbb, a témazáróknál kicsit enyhébb ponthatárokkal, melyek bármikor elmozdíthatók.

Mivel a kisdoga kisebb anyagrész, ezért szigorúbbak a ponthatárok (általában 60%-tól kettes, 70% hármas, és így tovább), a TZ-nél általában 50%+1 pont szokott lenni a minimum. Azért ez sincs kőbe vésve, mert számtalan szempont módosíthatja a ponthatárt.

A félévi jegyed a félévben szerzett összes jegy átlagából kerül kiszámításra. H az átlag  x,50 felül van, akkor a x+1-et kapod, ha nem, akkor x-et.

Minden jegy ugyanannyit ér. A súlyozás a TZ dupla jegyében érezhető csak. Lehet, hogy ez sem a legigazságosabb módszer, de talán ez a legkevésbé támadható, cserébe viszont jól kiszámítható a rendszer.

Az év végi jegyed az egész évben vett jegyek átlagából számolom, kivéve a félévi jegyet, a félévivel azonos módon.

A munka minden perce számít, egyik félévben sem ér többet a tanulás.

Félévben egyszer lehetőség van (tehát nem kötelező) egyedül vagy párban énekes anyag felmondására, jegyre; ez három dal fejből való eléneklését jelenti, minimum kettő legyen közösen tanult; kiváltható hangszerjátékkal.

Ezzel a lehetőséggel szeretném a zenei tehetséget, a bátorságot és a szorgalmat díjazni. Itt nem a tökéletesség, hanem a rászánt energia a lényeg és az elsődleges szempont az osztályzáskor.

Nincs lehetőség szorgalmi feladatra vagy külön kérésre való felelésre.

Elég mindenkinek (tanár-diák), ha mindenki csak a kötelezően előírt feladatokat teljesíti, de azokat igen.

A kórusmunkában való rendszeres részvétel plusz fél jegy az átlag számításakor.

Nem kérem ingyen az idődet, és a közös éneklés és a társadalmi élet öröme mellett még ezzel is boldogítom a kórusosot, cserébe járjon rendesen!

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.